به نام خداوند بخشنده مهربان

السلام علیک یا اباصالح ....

به نام خداوند بخشنده مهربان

السلام علیک یا اباصالح ....

مفهوم شناسی بشارت و انذار



معنای بشارت از نظر اهل لغت


در این قسمت بشارت از ریشه بشر را از دیدگاه اهل لغت مورد مطالعه قرار می دهیم.

علامه مصطفوی در کتاب التحقیق[1] خود چنین می فرماید:" و أمّا البشرى: فهی اسم لما بشّرت به من خیر، کالبهمى اسم نبت، أو أنّها مصدر کالرجعى، بمعنى البشر لازما أو متعدیّا. 

*مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ وَ هُدىً وَ بُشْرى‏لِلْمُؤْمِنِینَ[2]

... و لمّا کان البشر فعلا مطلوبا یوجب الانبساط و الفرح و الطلاقة: فقد عبّر عنه بصیغة التبشیر، و هذا بخلاف الانذار و هو تخویف العباد، فعبّر عنه بصیغة الانذار- رُسُلًا مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ. و فی هذا کمال لطف منه تعالى."

اما قاموس[3] قرآن کریم در ذیل معنای استبشار چنین می فرماید:

"استبشار: بمعنى طلب شادى و یافتن و یا دانستن چیزى است که شاد میکند «وَ یَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِینَ لَمْ یَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ» [4]، در باره کسانى که هنوز بآنها نپیوسته‏اند شادمانند که بآنها خوفى نیست و محزون نمیشوند یعنى شهداء از اینکه میدانند براى مؤمنان که در دنیا مانده‏اند بیمى و اندوهى در آخرت نیست شادى میکنند و از این حقیقت که دانسته‏اند طلب شادى مینمایند «وَ جاءَ أَهْلُ الْمَدِینَةِ یَسْتَبْشِرُونَ» [5]، اهل مدینه آمدند در حالیکه از شنیدن قضیّه‏ى میهمانان لوط شادى میجستند و شادمان بودند.

بشِّر: بشارت در خبر مسرّت بخش و اندوه بخش هر دو بکار رفته است نحو «بَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ» [6]، و نحو «بَشِّرِ الْمُنافِقِینَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذاباً أَلِیماً» [7].

طبرسى در ذیل آیه‏ى اخیر فرموده: اصل بشارت خبر مسرّت بخشى است که بوسیله‏ى آن، شادى در پوست صورت احساس میگردد، و در خبر اندوه بخش نیز بکار میرود عرب گوید: پاداش و تحیّت تو، کتک است. راغب آنرا یکنوع استعاره میداند. از کلام طبرسى نیز بدست میاید که این یکنوع تحکّم است یعنى مژده و پاداش ندارى مگر عذاب.

بَشیر: مژده ده، جمع آن بشر بر وزن (قفل) است «وَ هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ الرِّیاحَ بُشْراً بَیْنَ یَدَیْ رَحْمَتِهِ»[8] ، او کسى است که بادها را پیش از رحمت خود (باران) مژده دهنده فرستاده.
معنای انذار از نظر اهل لغت

در قاموس[9] قرآن پیرامون معنای نذر چنین می نویسد:

"نذر:دانستن و حذر کردن.

در قاموس گوید: «نذر بالشّى‏ء: علمه فحذره» انذار بمعنى اعلام است با تخویف «أنذره بالامر انذارا: أعلمه و حذّره و خوّفه».

ناگفته نماند: ما بین نذر بمعنى فوق و نذر بمعنى نذر کردن که پیش از این گفته شد فرقى پیدا نکردیم مگر آنکه فعل این از باب علم یعلم و فعل آن از باب ضرب یضرب و نصر ینصر آید. وَ اذْکُرْ أَخا عادٍ إِذْ أَنْذَرَ بِالْأَحْقافِ‏[10]. برادر عاد (هود علیه السّلام) را یاد کن که قوم خویش را در سرزمین احقاف انذار کرد و ترساند که اگر براه خدا نیایند عذاب خداوندى در دنیا و آخرت در کمین آنهاست لذا گفته‏اند: انذار تخویف است از مخوفیکه زمان آن وسیع است تا از آن احتراز شود و اگر زمانش وسیع نباشد آنرا اشعار گویند.

نُذُر:

 (بضم اوّل و دوّم) مصدر است بمعنى انذار مثل: فَکَیْفَ کانَ عَذابِی وَ نُذُرِ[11]. چطور بود عذاب من و انذار من در اقرب الموارد تصریح کرده که آن مصدر غیر قیاسى است و در مجمع آنرا اسم مصدر گفته که در مقام مصدر واقع شود.

ولى بیشتر جمع نذیر آید مثل کَذَّبَتْ ثَمُودُ بِالنُّذُرِ[12]. قوم ثمود انذار کنندگان را تکذیب کردند هذا نَذِیرٌ مِنَ النُّذُرِ الْأُولى‏[13] .

هذا اشاره است بقرآن یا بحضرت رسول صلّى اللّه علیه و آله و در صورت اوّل مراد از نذر کتابهاى گذشته انبیاء است.

 (منذر): انذار کننده: إِنَّما أَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِکُلِّ قَوْمٍ هادٍ[14]. وَ ما أَهْلَکْنا مِنْ قَرْیَةٍ إِلَّا لَها مُنْذِرُونَ[15].

 (نذیر): انذار کننده این لفظ در قرآن مجید فقط در باره پیامبران آمده و گاهى توأم با لفظ «بشیر» است مگر در آیه هذا نَذِیرٌ ... که گذشت و گفتیم ممکن است وصف قرآن باشد. فَقَدْ جاءَکُمْ بَشِیرٌ وَ نَذِیرٌ[16]. نذیر اسم مصدر نیز آمده بمعنى انذار چنانکه در اقرب الموارد تصریح کرده و از آنست آیه فَسَتَعْلَمُونَ کَیْفَ نَذِیرِ[17]. زود میدانید انذار من چگونه از روى واقع است.

نتیجه گیری

با توجه به آن چه که گذشت این نتیجه را می توان گرفت که انذار و تبشیر هردو به معنای با خبر کردن می باشند ، لکن یک وقت این باخبر کردن از چیزی است که شوق و مسرت شنونده را نیز به همراه خواهد داشت که می شود بشارت و یک وقت این خبر از عاملی است که آن عامل موجب ایجاد ترس در شنونده خواهد شد که انذار نام خواهد گرفت.

با ریزبینی در این مساله ی انذار و تبشیر و توجه به مقوله ی تنبیه و تشویق این نتیجه را خواهیم گرفت که آن چه در تربیت باید مد نظر باشد کنترل فرد است به وسیله بشارت ها و انذار ها و استفاده ی از تشویق ها و تنبیه ها چیز جدایی از بشارت و انذار نیستند، چرا که زمانی که از تنبیه و تشویق برای تربیت انسان استفاده می شود در واقع  منظور استفاده کننده همان بشارت و انذار است.به طور مثال پدری که فرزند خود را برای نماز خواندن تشویق می کند و به او به طور مثال مبلغی پول می دهد در واقع می خواهد این عمل در آینده تکرار شود و این عمل انجام می شود تا دفعات بعد هم نماز بخواند و به او خبر می دهد این را که پدر او از این کار فرزندش راضی می باشد و ممکن است باز هم به خاطر این عمل تشویق شود.(خبر از تشویق ها خود نوعی بشارت است و همچنین خبر از تنبیه ها نوعی انذار).

البته گاهی اوقات تشویق وتنبیه از بشارت و انذار جدا می شوند. به طور مثال زمانی که یک پدر از دست فرزندش عصبانی است و برای فروکش کردن عصبانیت خود اقدام به تنبیه فرزندش می کند دیگر قصد تربیتی در میان نیست اگر چه اثرات تربیتی برآن عمل مترتب خواهد بود.



[1] - التحقیق :ج1/ص277

[2] -سوره مبارکه بقره آیه 97

[3] - قاموس قرآن: ج1ص194

[4] - سوره مبارکه آل عمران آیه170

[5] - سوره مبارکه حجرآیه ی 67

2-سوره مبارکه بقره آیه ی 25

[7]- سوره مبارکه نساء آیه 138

[8]- سوره مبارکه فرقان آیه ی 48

[9]- قاموس قرآن : ج7/ص41

[10] - سوره مبارکه احقاف آیه 21

[11] - سوره مبارکه قمر آیه 18

[12] - سوره مبارکه قمر شریفه 23

[13] - سوره مبارکه نجم شریفه 56

[14] - سوره مبارکه رعد شریفه 7

[15] - سوره مبارکه شعرا شریفه 208

[16] - سوره مبارکه مائده شریفه 19

[17] - سوره مبارکه ملک شریفه17

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد